Monor munkaerőpiaca

A monori álláslehetőségek köre a dinamikusan fejlődő gazdaságnak köszönhetően folyamatosan bővül. A térség legkeresettebb munkaerői közé tartoznak a betanított munkások, a segédmunkások, illetve a különféle szakmunkások. Monor munkaerőpiacának fejlesztése céljából a város vezetősége számos beruházásba kezdett az utóbbi években.

Bár nagyobb mértékű ipartelepítés nem ment végbe a térségben, ám monori viszonylatban kiemelkedő szerepe van az élelmiszeriparnak, illetve a szolgáltató- és kereskedelmi tevékenységeket folytató iparágaknak. További jelentős gazdasági munkaerőt képviselnek a térségben a kisiparosok is. Újbóli fellendülésnek már bő másfél évtizeddel ezelőtt indult a város, ezek alatt az évek alatt épült ki Monor belterületének infrastruktúrája; ekkor fokozott mennyiségben alakultak ki új munkahelye is.

A legújabb nagymértékű beruházás, azaz egy új üzem létesítése Monor városában számos új munkahelyet teremt. A francia tulajdonú cég, a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. összességében 10 milliárd forintos beruházást indít el Monoron, a fejlesztés keretében új állatvakcina-gyártó üzem, valamint kutatási és fejlesztési központ megépítését tervezik. A projekt a térség szempontjából azért is kedvező, – amellett, hogy egy innovatív technológiát hoz Magyarországra – mert munkát tud majd adni a térség magasan képzett szakembereinek. A beruházást végző cég olajanyag-kutatásában dolgozó alkalmazottaik fele, vagyis több mint 130 munkás magyarországi telephelyen dolgozik, ez a szám az új üzem létrehozásával pedig még magasabbá fog válni.

Monor munkaerőpiaci helyzetére szintén kedvezően hatott a 2018-ban megépült akkumulátoralkatrész-gyár létrehozása. Két évvel ezelőtti felmérések kimutatták, hogy a magyar autóipar termelése minden eddiginél magasabb értékre ugrott, összességében 8038 milliárd forintra emelkedett, így ez az ágazat ma több mint 175 ezer munkavállalót foglalkoztat. A Monoron történő beruházás a 2019-es év végére 300 új munkahely teremtését fogja eredményezni, ami kedvezően hat majd a munkapiacra, mind a helyi, mind pedig a környékbeli munkavállalók szempontjából. Sok helyi állást a hivatkozáson talál.

A térség munkanélkülijeinek száma csökkenő tendenciát mutat a legutóbbi felmérések alapján. Az utóbbi években a megyében nőtt a foglalkoztatottság, ebből adódóan fokozatosan csökkent a munkanélküliség aránya és a hiányszakmák száma. A település kis-, és nagyvállalkozásai mellett, számos üzem biztosít különféle pozíciókat a munkavállalóknak. A munkanélküliségi ráta a megyében, illetve a térségben is az országos átlag alatt mozog, áltagosan 2,0 százalék alatt alakul. Kedvező fekvéséből, országosan központi elhelyezkedéséből, valamint a főváros közelségéből adódóan a településen történő munkavállalás könnyen megoldható ingázással. Így Monor nem csupán a betelepedni vágyó cégeknek, vállalatoknak biztosít megfelelő helyszínt, hanem egyben számos munkalehetőséget nyújt megyei viszonylatban is.

No Comments

Post a Comment